ESTAMPES ÍNDIES (1)

D’estampa diu el DIEC “Imatge obtinguda per l’empremta d’una planxa gravada, d’una pedra litogràfica, impregnada d’una tinta especial”. Del meu viatge a l’Índia en guard algunes, d’estampes, obtingudes per les empremtes de vivències impregnades de la tinta especial feta de les flaires, els colors, els sons i les imatges que l’Índia t’ofereix sense descans.

Estampa 1: La petita ballarina del carrer

Has arribat a Bombay a migdia. Després de cinc anys l’Índia et rep amb la seva olor, els seus colors, els seus sorolls, la seva agitació i els seus contrastos. Això és Índia, penses quan ja has sortit de la neteja i el luxe de l’aeroport, i la calor, la gent, els cotxes i les seves botzines, els immensos barris de xaboles que s’alternen amb jardins i edificis de tot tipus, t’acompanyen fins al teu hotel. Ni el dia i la nit passada entre aeroports i butaques de classe turista, et desanimen d’anar fins a Colaba, el centre turístic de Bombay. Després d’una hora de tren, una estona d’autobús i algunes caminades, has vist la porta de Bombay, has intentat, sense èxit, seure al bar de l’hotel Taj Mahal al qual sols poden accedir els clients i has passejat pels carrers atapeïts de gent i cotxes amarant-te de l’ambient de la ciutat, suant i cansant-te. Sols tens ganes d’asseure i descansar. Uns jardins en la confluència de cinc carrers t’ofereixen alguns bancs, i, encara que no pots trobar-ne cap a l’ombra, seure-hi és com un regal dels déus protectors del viatger. Seus d’esquena a la font Flora i davant teu tens una espècie de mausoleu envoltat d’esglaons de marbre i gespa, tot envoltat per un reixat baix que n’hi impedeix l’accés.

hutatma-chowk-area-bombay-now-mumbai-maharashtra-india-F3GR9M

Asseguts a la gespa, ben al teu davant, dos homes van llevant herbes. Mires cap al centre i una nina de no més de cinc o sis anys corr per damunt el mausoleu central, descalça, amb pantalons bombatxo i faldeta arrissada per damunt. És com la versió índia d’aquelles pepetes que sortien en obrir les capses de música i giraven mentre sonava la música abans que s’hi acabàs la corda. Però d’on ha sortit aquesta i què fa dintre aquell recinte on ningú no  pot accedir? No pots deixar de mirar-la mentre passeja sobre el trespol de marbre de la zona més alta, fent algunes passes de ball. Baixa a terra. Li costa, perquè la distància és més gran que la seva altària. Segueix ballant i fent piruetes per la gespa fins que els dos jardiners asseguts a terra l’enxampen amb la vista i la increpen perquè surti del recinte. Corr en la direcció oposada però no aconsegueix salvar el tancat que l’envolta. Els jardiners segueixen increpant-la però no tenen cap intenció d’aixecar-se. Ella segueix voltant els jardins, intenta sortir però, com que no pot, troba com amagar-se dels jardiners que com que ja no la veuen se n’han despreocupat d’ella i tornen atendre sols a la petita porció de gespa que els envolta.

220px-Hutatma_Chowk_Mumbai

Quan la tornes veure, la teva petita ballarina dansa al davant del caixó de vidre que protegeix una flama encesa. Estarà homenatjant a les 105 persones que, en 1960, varen ser assassinades per la policia quan participaven en una manifestació pacífica a favor de la creació de l’estat de Maharashṭra? Sols sis mesos després de la càrrega policial l’estat va ser creat i Bombay n’és la seva capital.

 Quan proves d’acostar-te a la flama per poder veure-la de més a prop, no saps ben bé com la petita ballarina ha desaparegut dels jardins.

Segurament n’és una de les múltiples criatures que es mouen pels carrers de Bombay, normalment acompanyant les seves mares que venen els objectes més diversos, o pidolant, per guanyar algunes rúpies. La petita ballarina índia ha deixat dins teu l’empremta de la seva elegància i gosadia. La primera estampa d’aquest viatge a l’Índia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s